Banken in Venezuela sluiten zich aan bij staking

Banken in Venezuela blijven donderdag en vrijdag gesloten ter ondersteuning van de ruim vijf weken durende staking tegen president Hugo Chavez. Ook geldautomaten doen het niet. Tot de tweedaagse staking is opgeroepen door de overkoepelende organisatie van bonden van bankpersoneel Fetrabanca. Diverse lokale banken hebben zich aangesloten bij het protest, zoals dochters van de Spaanse Banco Santander Central Hispano, de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en Citibank.

AP Ned

Nadat de bankstaking woensdag bekend was geworden daalde de waarde van de Venezolaanse munt, de bolivar, ten opzichte van de dollar tot een nieuw dieptepunt. Veel Venezolanen vrezen dat Chavez een devaluatie zal doorvoeren om de begroting in evenwicht te krijgen en gaan er van uit dat de bolivar een stuk minder waard is als de banken weer open gaan.

Chavez heeft gedreigd met de nationalisering van banken, die sinds 9 december slechts drie uur per dag open zijn. Dagelijks vormen zich lange rijen wachtenden voor banken in Caracas, waarvan vele besmeurd zijn met leuzen als 'ik wil mijn geld' en 'bankdieven'. Devaluatie dreigt doordat de staatsinkomsten drastisch zijn afgenomen sinds het begin van de staking, die de schatkist dreigt droog te leggen door het verlies aan inkomsten uit de olie-industrie. Chavez wil het staatsoliebedrijf in twee afzonderlijke ondernemingen splitsen om meer greep te krijgen op de olieindustrie en de staking te breken.

Minister van energiezaken Rafael Ramirez legde op televisie uit dat de monopolist Petroleos de Venezuela (PDVSA) in een oostelijke en een westelijke tak wordt opgedeeld. Ramirez zei niet hoeveel van de 7.000 werknemers op het hoofdkantoor hun baan door de opsplitsing verliezen, maar wel dat het kantoor grotendeels zal verdwijnen. Het merendeel van de werknemers in Caracas doet mee aan de staking. De Venezolaanse regering heeft eerder gedreigd alle stakers te ontslaan en vorige week zei PDVSA-topman Ali Rodriguez nog dat in Caracas 6.000 banen zullen worden geschrapt. De stakers willen dat er een referendum wordt gehouden over het aanblijven van Chavez. De president wil daar niets van weten. Volgens peilingen wil zo'n 90 procent van de bevolking dat er vervroegde verkiezingen komen.