Vliegtuig Turkish Airlines verongelukt: 75 doden

Een vliegtuigongeluk in het zuidoosten van Turkije heeft woensdag aan 75 mensen, onder wie vier kleine kinderen, het leven gekost. Vijf inzittenden van de verongelukte RJ-100 van Turkish Airlines hebben de ramp overleefd. Alle vijf zijn met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

AP Ned

Het toestel was vertrokken vanuit Istanbul en verongelukte toen het in dichte mist probeerde te landen op de luchthaven van Diyarbakir, aldus het persbureau Anatolia. Het toestel brak toen het de grond raakte in tweeën en vloog in brand. De precieze oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht, maar volgens de Turkse minister van binnenlandse zaken Abdulkadir Aksu kwam het toestel in de problemen door de dichte mist. Het stortte dertig à veertig meter voor de landingsbaan neer. De afgelopen weken zijn verscheidene vluchten naar Diyarbakir wegens de slechte weersomstandigheden daar geannuleerd.

In het toestel zat volgens Turkish Airlines ook een aantal buitenlanders. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken meldde dat zich onder de doden zeker twee Britten bevonden. Een van de overlevenden zei tegen Anatolia dat ze de ramp overleefd heeft doordat ze toen het vliegtuig in stukken uit elkaar viel uit het toestel gelanceerd werd en in een hooiberg terecht kwam. De wrakstukken van het toestel lagen verspreid over 800 meter.