Proces-Pirson: auditeur vordert 20 jaar opsluiting

De auditeur-generaal heeft donderdag voor het Krijgshof twintig jaar opsluiting gevorderd tegen Olivier Pirson, die hij schuldig acht aan moord op zijn twee kinderen. De auditeur sloot zich aan bij de advocaten van de burgerlijke partijen die donderdagvoormiddag aan het woord kwamen.

Belga

Voor Jean-Philippe Mayence, advocaat van de familie Moreau, staat het vast dat Olivier Pirson verantwoordelijk is voor de methanol die in de lichamen van zijn kinderen gevonden werden, lang nadat ze in de Maas verdronken waren. Mayence besteedde veel aandacht aan de methanol-kwestie in zijn pleidooi donderdag voor het Krijgshof.

Mayence wees er eerst op hoe Pirson meerdere keren zijn verklaring voor de methanol in de lichamen van zijn kinderen wijzigde. Eerst zei de paracommando dat de familie Moreau de lijken moest hebben ingespoten. Toen hem duidelijk gemaakt werd dat dat onmogelijk was, had Pirson het over een vergiftiging enkele uren voor het drama, toen de kinderen nog bij hun moeder waren.

Wanneer de verdediging uiteindelijk begreep dat pure methanol niet te drinken valt, kwam ze op de proppen met het idee van de formol, waarvan methanol een basisbestanddeel is, die op de lijken zou gesproeid of gegoten zijn.

Tegenover deze stelling plaatste Mayence het verslag van drie experten aangesteld door het gerecht zelf. Zij besluiten alle drie dat formol niet door de huid kan dringen. Eén van de experten, dokter Bonbled, nam de proef op de som en goot formol over een lijk. Enkele dagen later analyseerde hij de lever en de hersenen, waar bij de kinderen methanol gevonden werd. Hij vond er geen spoor van methanol.

Mayence vond tenslotte ook dat de analyse van professor Wennig, als expert aangesteld door de verdediging, weinig belang heeft, omdat deze enkel een analyse op basis van literatuur gemaakt heeft, zonder een proef gedaan te hebben. Wennig onderzocht ook enkel de vergiftiging post mortem en nooit ante mortem.

Paracommando Olivier Pirson staat voor het Krijgshof terecht voor de moord op zijn twee kleine kinderen. Op 5 september 1998 reed hij met zijn wagen, met de kinderen op de achterbank, de Maas in nabij Dinant. De kinderen verdronken, Pirson kon zich uit het water redden. Pirson heeft altijd beweerd dat het om een ongeval ging, behalve bij één verhoor dat hij later introk. Pirson staat voor de derde keer terecht, nadat een gedeeltelijke vrijspraak verkregen van het Krijgshof, door het Hof van Cassatie werd verbroken.