Autozwendelaars gooien ook koffie op zwarte markt

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag drie Limburgers uit Zonhoven (36), Genk (40) en Hasselt (40) veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tot een boete van 2.500 euro. De Hasselaar geniet uitstel voor de helft van zijn celstraf. De drie hadden in de loop van 2001 een grootscheepse zwendel in luxueuze en exclusieve wagens opgezet. De in het buitenland gestolen auto’s kregen in een loods in Zonhoven een nieuwe identiteit en werden dan doorverkocht.

Kdejager

BR>

Het trio had contacten in het internationale misdaadmilieu: ze maakten onder meer gebruik van blanco inschrijvingsbewijzen die bij een overval in Marseille in juni 2000 buitgemaakt waren. De zwendelaars poogden ook goede maatjes te zijn met de politie.

Een politieman uit Sint-Jans-Molenbeek met roots in het Maasland (36) plukte voor hen informatie over eigenaars van voertuigen en over de wagens zelf uit de politiecomputer. Dat kost hem een celstraf van zes maanden en een boete van 1.750 euro. Een zakenman uit Lummen (35) die meewerkte aan het opstellen van een valse factuur om een dure wagen te kunnen invoeren, liep vier maanden cel en een boete van 1.735 euro op.

De zwendelaars beperkten zich niet tot het helen van gestolen wagens, waarin nieuwe identificatieplaatjes en -stickers werden aangebracht, maar pleegden op grote schaal valsheid in geschrifte. Zo zorgde de Zonhovenaar ervoor dat zijn echtgenote een OCMW-uitkering kreeg, onder het valse voorwendsel dat hij in Duitsland verbleef.

De drie wisten ook een partij van 640 balen ongebrande koffie, die in de Antwerpse haven gestolen was, in Frankrijk op de zwarte markt te gooien. Dat leverde hen wel een erg wrange nasmaak op: op verzoek van Financiën legde de rechtbank het drietal een fiscale boete van 103.400 euro op voor het ontduiken van de accijnsrechten.