Bewoners Tikopia hebben cycloon allemaal overleefd

De ruim duizend bewoners van Tikopia, een van de Salomonseilanden in de Stille Oceaan, lijken de zware cycloon die er zondag overheen is geraasd allemaal te hebben overleefd. Dat zegt een Nieuw-Zeelandse freelance-cameraman die vrijdag met een helikopter op het eiland is geland.

AP Ned

"Ik dacht dat ik de hele weg er naar toe honderden rottende lijken zou zien, maar in plaats daarvan kwamen mensen massaal op het toestel afrennen", zei Geoff Mackley in de krant The Weekend Australian. "Iedereen had het er levend af gebracht en daar stonden ze, vlak voor me."

Het lot van honderden andere bewoners van de naburige eilanden Anuta en Mota Lava is onbekend, maar die twee eilanden zijn vermoedelijk lang niet zo hard getroffen door de cycloon als Tikopia. De storm Zoe was met windsnelheden tot 360 kilometer per uur een van de zwaarste die zich ooit in het gebied hebben voorgedaan.

De bewoners vertelden Mackley dat de vruchten die zij gewoonlijk eten door de storm zijn vernietigd. De laatste waterbron was alleen bereikbaar bij laag tij en vervuild met zout water. "Ze drinken melk van groene kokosnoten, maar dat is niet echt goed voor ze. Ze gebruiken gemeenschappelijke toiletten, eigenlijk gewoon gaten in de grond, dus er bestaat gevaar op besmetting", aldus Mackley.

Een schip met voedsel en medicamenten is onderweg, maar zal naar verwachting zondag pas bij Tikopia aankomen. De hulpgoederen zijn grotendeels betaald door Australië omdat de overheid van de Salomonseilanden zelf nauwelijks geld geeft. Er is kritiek op de regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland, de twee rijkste landen in het gebied, omdat zij niet onmiddellijk in actie zijn gekomen. De Australische regering zegt dat de Salomonseilanden een soevereine staat zijn en dat de hulpverlening pas op gang kon komen nadat de regering in Honiara daar om had verzocht.