Olievervuiling aan Franse kusten breidt uit

Zes weken na het vergaan van de olietanker Prestige is de olievervuiling aan de Franse kust toegenomen en is in Spanje nieuwe schade aangericht. Zaterdag werden voor het eerst vrij grote 'oliekoeken' aangetroffen in de monding van de Gironde bij Bordeaux. Eerder dienden reeds de meer zuidelijk gelegen populaire zandstranden tussen Arcachon en Biarritz gesloten te worden. Bij de kustbevolking groeit ondertussen de bezorgdheid in verband met de grote olievlekken die op slechts 60 km van de Franse kust gesignaleerd zijn.

Belga

"De vervuiling treft de stranden van het ganse Gironde-gebied" aldus de woordvoerder van de prefectuur. De burgemeester van de badplaats Lège-Cap-Ferret, Michel Sammarcelli, sprak van "een ramp". "Terwijl het eerst om kleine olieklonters ging, zijn het nu reeds hele koeken, terwijl op sommige plaatsen alles zwart is". In het noodcentrum van Arès bij Arcachon zijn reeds meer dan 100 dode zeevogels afgeleverd.

In de regio Landes tussen Saint-Girons en Biscarosse is ondertussen 60 km strand vervuild. Opruimploegen werkten daar de nacht rond om de giftige zware olie te verwijderen.

Aan de Spaanse Atlantische oceaankust spoelden zaterdag nieuwe olietapijten aan. Al herhaaldelijk gezuiverde stranden aan de Galicische "doodskust" werden opnieuw met een dikke zwarte brij bedekt.