Groot-Brittannië stuurt 20.000 militairen naar de Golf

Groot-Brittannië stuurt meer dan 20.000 soldaten naar de Golfregio en start volgende week met de mobilisatie van zowat 7.000 reservisten, als voorbereiding voor een oorlog in Irak. Dat schrijft de Britse krant

The Daily Telegraph

zaterdag.

Belga

Vrijdag werden defensie-chefs ingelicht over de ontplooiing. Verwacht wordt dat de Britse premier Tony Blair volgende week, als hij terug is uit vakantie in Egypte, de beslissing zal toelichten in het Britse Lagerhuis, aldus de krant.

Binnen twee weken vertrekt volgens de krant een troepenmacht van de Royal Navy. Gelijktijdig starten roro-ferries met het opladen van tanks en andere gepantserde voertuigen in Southampton en in het Duitse Bremerhaven. Gewapende eenheden worden voorbereid op een eventuele invasie. Daarbij gaat veel aandacht naar operaties in gebieden die besmet zijn door chemische of biologische wapens.

Een en ander doet voorts vermoeden dat Britse commando's zullen worden ingeschakeld bij een aanval met amfibievoertuigen in het zuiden van Irak. De Britten zouden opereren aan de zijde van Amerikaanse militairen, die deze week naar de Golf werden gestuurd.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse en Britse luchtmacht het aantal vliegtuigen waarover ze beschikken in de Golf, die worden ingezet voor patrouilles in de zogenaamde no-fly zones, zullen verdubbelen, aldus nog The Daily Telegraph.