Water Rijn in Nederland stijgt nog ruim een meter

De waterstand van de Rijn in Nederland zal nog ruim een meter stijgen. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier bij Lobith maandag een peil van 15.70 meter boven NAP bereikt. Zaterdag komt het rivierwater tot 14.60 meter en stijgt zondag door naar 15.35 meter. Dat blijkt uit berekeningen van het Berichtencentrum Binnenvaart.

Belga

Het centrum voorzag vrijdag een nog hogere stand voor maandag, maar omdat het inmiddels niet meer regent in het (Duitse) stroomgebied van de Rijn, is die verwachting naar beneden bijgesteld. In 1995 tijdens de dreigende watersnood kwam het hoogste waterpeil op 16.68 meter boven NAP bij Lobith.

De regionale Brandweer Nijmegen heeft naar alle gemeenten langs de rivieren Waal en Maas een voorwaarschuwing gestuurd dat zij waar nodig technische voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

Onder het werkgebied van de regionale Brandweer Nijmegen vallen ook de Noord-Limburgse gemeenten Gennep en Mook. Deze gemeenten verwachten zondag overlast te krijgen van het wassende Maaswater, maar voorzien geen grote problemen. Met extra pompen houden de inwoners droge voeten nu de kades opgehoogd zijn, zegt Dresen.