Burgerrechtenactivist meldt zich in presidentsrace VS

De zwarte burgerrechtenactivist Al Sharpton heeft vrijdag aangekondigd dat hij voorbereidingen treft om zich kandidaat te stellen voor de presidentsnominatie van de Amerikaanse Democratische partij.

AP Ned

De 48-jarige dominee zei dat hij van alle Democraten die in het Witte Huis gekozen willen worden waarschijnlijk de meest gekwalificeerde is, "omdat ik een achterban heb en omdat ik spreek namens het volk".

Als voorbereiding op zijn campagne heeft Sharpton vorig jaar overal in het land toespraken gehouden en een boek gepubliceerd met de titel Al on America, waarin hij schrijft dat de presidentiële politiek in de VS is verworden tot "een exclusieve club voor witte mannen, met een bepaald inkomen en van een bepaalde leeftijd".

Sharpton was in 1994 en 1997 kandidaat voor een Senaatszetel en een burgemeesterspost, maar beide keren sneuvelde hij al in de voorverkiezingen van zijn partij.

Als leider van de burgerrechtengroep National Action Network werd hij door velen als een polariserende figuur gezien, maar de laatste jaren heeft hij zijn standpunten gematigd en is hij meer naar de lijn van het partij-establishment opgeschoven.