Belgische deurwaarder legt beslag op Vicky

Een Belgische deurwaarder heeft beslag gelegd op de tanker Vicky op vraag van de verzekeraar van de Tricolor. Dat blijft zo tot de rechter een uitspraak heeft gedaan in de zaak, zo meldde de VTM in zijn middagnieuws. Volgens het VRT-journaal gaat het om een maatregel om zich veilig te stellen bij eventuele schadeprocedures. De eigenaar van de Vicky kan zijn schip ook loskrijgen door een bankgarantie voor te leggen. Vermoedelijk is het de eerste keer dat een schip op volle zee in beslag wordt genomen.

Belga

Vrijdagavond vertrok een deurwaarder met twee getuigen en de zeevaartpolitie naar de Vicky. De verzekeringsmaatschappij van de Tricolor vroeg hem om bewarend beslag te leggen op het schip. Door de slechte weersomstandigheden kon de deurwaarder niet tot aan boord gaan van de olietanker.

De Turkse rederij van de Vicky kan alleen het beslag kwijtraken als een beslagrechter hem gelijk geeft of als de Turkse rederij een bankgarantie kan voorleggen die bij een veroordeling alle schade zal vergoeden aan de Tricolor. De bankgarantie bedraagt 6,5 miljoen dollar, aldus de VTM.

De eigenaars van de Vicky hebben nu een maand de tijd om naar de beslagrechter te gaan of met een bankgarantie over de brug te komen. Intussen blijft de Vicky aan de ketting op Westhinder-zandbank 28 voor de Belgische kust.