Waterpeil in Gent gedaald

In Ninove loopt het water van de Dender nog altijd over de oevers en zowel het centrum van de stad als de deelgemeente Okegem blijven bedreigd, zo zegt de brandweer zaterdag. In Geraardsbergen zakt het peil van de Dender, maar bedreigt een gezwollen beek een viertal huizen. In Gent is de situatie algemeen verbeterd.

Belga

In Ninove is het peil van de Dender ten opzichte van vrijdagavond noch gedaald, noch gestegen. De brandweer heeft afgelopen nacht wel nog de dijk verder versterkt, zodat een dijkbreuk onwaarschijnlijker wordt. Gisteren werd er nog aan gedacht om een 300-tal bewoners uit het bedreigde gebied te evacueren, maar dat is nog niet gebeurd.

In Gent is het peil van de Leie en de Ringvaart sinds middernacht gevoelig aan het dalen. Dat meldt de Gentse brandweer. In het gebied dat de afgelopen dagen met watersnood te kampen kreeg - de omgeving van de Beukenlaan, de Assels en de Drieleienstraat - is het water tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag gemiddeld met 8 centimeter gedaald. Ook ten opzichte van vrijdagmorgen is de situatie fel verbeterd.

Afgelopen nacht heeft de brandweer er ook dammen aangelegd: in de omgeving van de Beukenlaan is een kunstmatige dam opgeworpen en in de Drieleienstraat is een dam afgewerkt. Op een aantal plaatsen zijn ook hopen zandzakken aangelegd, waaruit bewoners kunnen putten bij plotse watersnood.

v Voorlopig is het afwachten hoeveel water er uit Frankrijk naar België vloeit, zegt de Gentse brandweer. "Die vooruitzichten waren gisterenavond en vannacht niet gunstig, omdat ze daar een heel hoog debiet hadden. We moeten nog tot in de late voormiddag alert blijven, maar als er zich dan geen problemen voordoen, mogen we waarschijnlijk een verdere daling van het waterpeil verwachten".