Dhont is egoïsme sommige GBA-ploegmaats beu

ANTWERPEN -

"Er zijn er die veel te veel aan zichzelf denken. In plaats van de ploeg voorop te stellen, voeren ze liever hun persoonlijk nummertje op. Dit kan niet langer. Ik heb er genoeg van." Was getekend: Bert Dhont, een uurtje na de zuinige 1-0 overwinning van Germinal Beerschot tegen Sint-Truiden.

Wim Vos

Weinig euforie zaterdag op het Kiel. De zege was dan wel binnen, het besef dat het beter had gemoeten vergalde de pret. Ook bij Bert Dhont. In de slotfase was Germinal Beerschot zowaar nog door het oog van de naald gekropen toen een afstandsschot van Vrancken tegen de onderkant van de dwarsligger uiteenspatte. Dat zat de centrale verdediger hoog. Dhont: "Is dat niet erg? Hebben we uiteindelijk nog een portie geluk nodig om deze wedstrijd te winnen. Schandalig. Terwijl het op dat moment al lang 3-0 had moeten zijn in ons voordeel. De kansen waren er. Maar waarom missen wij ze? Omdat er hier een paar rondlopen die vergeten dat een ploeg 11 spelers telt. Liever verprutsen ze een kans dan de bal af te geven. Heel jammer. En dat is al een paar weken aan de gang. Daarom zwijg ik niet langer. Eenmaal het 1-0 staat, denken ze dat ze zich wel een persoonlijk nummertje kunnen permitteren. Beginnen ze dingen te doen die ze - gelukkig - bij een 0-0 stand niet eens zouden durven. Je ziet wat het resultaat is. We hebben niet meer gescoord en krijgen het daardoor in de laatste 5 minuten nog hard te verduren. Geloof mij, als ze twee man uitschakelen en dan een vrijstaande ploegmaat aanspelen, zijn ze ook de held. Maar nee, liever gaan ze zelf op zoek naar een doelpunt. Dat heeft mij zwaar ontgoocheld. Door zo'n houding zouden we uiteindelijk nog twee punten verliezen. Ik hoop dat ze dit inzien, dat dit voor iedereen een wijze les is. Want als we zo tegen Westerlo spelen en op dezelfde manier met de kansen omspringen, zou die halve finale wel eens een ferme tegenvaller kunnen worden."

Namen noemen deed Dhont niet. Maar dat na rust vooral Mutavdzic en Culina vaak iets te opportunistisch hun kans gingen, had heel het Kiel kunnen zien. "Gelukkig is er ook goed nieuws", ging Dhont verder. "Voor het eerst sinds die 3-0 zege tegen Anderlecht, slagen we er nog eens in achteraan de nul te houden. Da's ook al iets. Vandaar dat ik na deze match eigenlijk gelukkiger ben dan na de 4-1 tegen KV Mechelen."

Toch lijkt het frisse, frivole voetbal waarmee Germinal Beerschot in januari en februari vriend en vijand imponeerde voorbij. Dat bleek ook al tegen Aalst. Een slecht teken met het oog op de bekerwedstrijden tegen Westerlo? "Niemand kan ontkennen dat het allemaal wat moeizamer gaat. Maar vergeet niet dat we de jongste weken telkens tegen degradatiekandidaten hebben gespeeld. Meer dan eens kwamen we tegenover een muur te staan. Straks spelen we opnieuw tegen ploegen, zoals Westerlo, die wel willen voetballen. Dan krijgen we meer open matchen. Misschien ligt ons dat beter."