Diepenbekenaren blijven in cel voor moord in Kortessem

De twee Diepenbekenaren die woensdag aangehouden zijn op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Rita Vanderheyden (56) in Vliermaalroot, blijven in de cel. Dat heeft de raadkamer van Tongeren vrijdag beslist. De verdachten ontkennen alle betrokkenheid.

ghouben

Eén van de twee mannen liep in ‘95 en in ‘96 in Hasselt veroordelingen op voor het toebrengen van slagen en verwondingen en voor het uiten van bedreigingen. Ook in 2001 werd de Diepenbekenaar bij verstek veroordeeld voor het toebrengen van slagen. Omdat hij verzet aantekende, is er nog geen definitief vonnis.

Rita Vanderheyden werd vrijdag 8 november rond 9 uur ‘s ochtends dood aangetroffen aan de achterkant van haar villa in de Helstraat in Vliermaalroot, een deelgemeente van Kortessem. Een pwa’er die de tuin wilde opknappen, vond het slachtoffer voor haar wagen met een gapende hoofdwonde. Uit onderzoek bleek dat de vrouw al donderdagavond rond tienen de schedel was ingeslagen. De twee dertigers die in de cel zitten, zijn kennissen van de alleenstaande vrouw, een vertegenwoordigster in fietsenonderdelen. De handtas van de vrouw is nog niet gevonden en ook haar identiteitskaart en rijbewijs zijn nog niet terecht. De onderzoekers sluiten een roofmoord niet uit.

Naast de woning van de vrouw werd ook een schoen van een dader gevonden. In zijn vlucht was hij die blijkbaar verloren. Enkele weken voor de moord hebben de twee verdachten de vrouw voor het eerst ontmoet in een drankgelegenheid. Ze ontkennen elke betrokkenheid.Ze werden aangehouden omdat hun alibi’s niet klopten en er tegenstrijdigheden zijn in hun verklaringen.

De recherche van de politie van het kanton Borgloon en de GDA zetten het onderzoek voort onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter Croonenberghs. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat er mogelijk nog meer arrestaties zullen volgen.