Zuid-Afrikaanse zanger Johannes Kerkorrel overleden

De Zuid-Afrikaanse zanger/gitarist Johannes Kerkorrel is dinsdag overleden, zo heeft de Zuid-Afrikaanse site News24.com gemeld. De muzikant heeft zich hoogstwaarschijnlijk van het leven benomen. Volgens de politie is dinsdagmiddag een "welbekende veertiger hangende aan een boom" in de plaats Kleinmond aangetroffen. News24.com kreeg van een intieme vriendin te horen dat het om Kerkorrel, die bij de burgerlijke stand als Ralph Rabie bekendstaat, ging.

Belga

Johannes Kerkorrel was oorspronkelijk journalist, maar zijn ontslag volgde zo goed als onmiddellijk na zijn eerste optreden. Hij richtte De Gereformeerde Blues Band op en trok het hele land rond onder de vlag van de Voelvry-toer, die op zijn beurt ook onmiddellijk werd verboden. In 1989 werd zijn eerste elpee, Eet Kreef, uitgebracht en zowat alle nummers werden onmiddellijk op de zwarte lijst gezet bij de nationale omroep.

Johannes Kerkorrel heeft, onder andere in verband met de Apartheid, nooit echt een blad voor de mond genomen. In melodieus Afrikaans stak hij nu al bijna vijftien jaar de draak met politici en hield hij blank Zuid-Afrika een pijnlijke spiegel voor. Al werd hij in de loop van de jaren milder, persoonlijker en weemoediger.

Kerkorrel bleef met zijn muziek ijveren voor bewustwording, voor mensenrechten en menswaardigheid. Hij bespotte nog steeds de politiek, maar had zelf geen grootse idealen meer dat de dingen beter zullen worden.

Johannes Kerkorrel mocht in België al geruime tijd op een groeiende en trouwe schare aanhangers rekenen. De release van Awuwa (Zij wil dansen), in duet met Stef Bos, betekende in 93 zijn echte doorbraak bij het bredere publiek. Tournees en festival-optredens - in het bijzonder Dranouter - volgden, drie cds kwamen in de Benelux uit, hij was vaste columnist voor het Radio 1-programma "Het einde van de wereld".

Aangeboden door onze partners