Volley: Tongeren verliest in de halve finale Beker van België

TONGEREN -

Voor wie in het vrouwen-topvolley een uitstekende set-up aan het werk wil zien, is de Nederlandse Saskia Van Hintum een kleine aanrader. Het verlies van de eerste doorgang waarop Isola de kwalificatie voor de bekerfinale op paasdag 15 april in het Gentse Tolhuis meende te bouwen, ontwrichtte de bezoekende

motor

helemaal niet. Vanuit een nagenoeg perfecte receptie via ex-Tongerse Manjola Deliallisi gaf Saskia de hele Isola-garde het nakijken met spitse passes in het midden en op de flank.

Leo Peeters

BR>

Het loopt dit seizoen een stukje minder met de Tongerse zaalsporten. Isola zelf, het Tongerse basket en het zaalvoetbal van Joel Willems en sportjournalist-coach Stef Wijnants (VRT) scheert lagere toppen. «Eerlijk is eerlijk. Ach, na 3-1 héén hadden we tien procent kans,» zei Isola-bestuurslid Jean Vandebeek, die Nancy Celis zag opdraven voor Dita Jerabkova. Op de libero - het werd een lichte tegenvaller - dook Engelse Maria Bertelli op. Ellen Hilven bleef wegens

slechts twee trainingsessies

na haar examens 2de kand. industrieel ir. op het bankje.

Maar het grote feest, zoals het carnaval in Haren, zou zich even verder van de Tongerse basiliek afspelen. De Letse Ineta Savicka harkte met maxi power een 4 op 4 bij elkaar. Celis en Ilic zouden 9-11 in 16-15 omzetten. Dan zwaaide Ambiorix met zijn knots. Een kill-blok van Bleyen op Van Gompel (18-16) lanceerde Isola via 22-17 naar de belangrijke openingsset die bij de tweede setbal werd afgedwongen.

Servicedruk

Een paragnost voelde mogelijk het grote bekersucces aankomen. Zoniet de terugvallende Isola-troepen. Aan de

stop

wilde het via Bertelli en Kubarko tegen de acende Deckers nooit vlotten: 2-4 en 5-10. Zo holde Ambiorix achter de feiten aan. Het mes van Veerle Van Looy, links en onhoudbaar, sneed door de boter (10-16) en Lehmann en Savicka

in de straat

dwongen Isola over 14-21, 19-21 en 21-23 in het defensief. Bij de 1-1 stand bleek de kwalificatie zo goed als vervlogen voor Isola.

Europees

Thuis had Herentals (3-1) een surplus van 16 punten uitgebouwd. Coach Pouders diende op zijn telraam alleen maar goed af te tellen. En dat deed de man uit Merksplas heel gretig. Van Oosterhout pompte 4-6 in de derde fase naar 8-6. Maar bij 12-13 sloeg de foutenduivel andermaal toe en daarna verbrokkelde sterker het receptionele concept: 14-21. Deliallisi poetste de vloer en de bezoeksters kregen een staande ovatie bij de 1-2 tussenstand.

De vierde fase bleek er met Jerabkova voor Celis ééntje voor de archieven. «Tja, we zullen het Europese ticket moeten pakken via de reguliere vierde plaats. Dat kan mits winst tegen Charleroi en Melsele,» zegde p.r.-man Jef Van Heers.

Ann Deckers verzwikte bij 2-1 in de vierde fase haar voet, zodat Russin Khirianova opdraafde. Maar ook wissel Szczygielska voor Ilic kreeg via 10-16 geen vat op de

demo

van Van Hintum. Les bij Sas in de klas, jawel. Savicka sloeg een loeier bij 13-20 vanop 'de zes' in de

pipe

. Khirianova gooide dan bij 23-24, onder het oog van manager Guy Bierwaerts, bondscoach Koen Hoeyberghs en VVB-boss Willy Bruninx, de beslissende bal in het Ambiorix-pak. Bierwaerts: «Oh, ik zag een knullige match, er liep teveel mis. Dat doet niks af aan de Herentalse prestatie. Tja, niks aan te doen. We moeten rekenen op de play-offs.»

In de halve finale van die eindstrijd stuit Herentals wellicht opnieuw Tongeren. Coach Pouders: «Ik vind het kras dat Kieldrecht zijn kansen tegen VDK Gent niet heeft verdedigd. We hebben daarvoor (Asterix reageerde er al zwaar op) een klachtenbrief naar de bond gestuurd.»

Sets:

25-20 (21'), 22-25 (25'), 17-25 (19'), 23-25 (22').

Aangeboden door onze partners