Xtc-roes kan ziekte van Parkinson veroorzaken

Print
Dat ecstacy de hersenen beschadigt, is al langer bekend, maar dat de populaire feestdrug na slechts één avond gebruik het menselijke brein blijvende schade kan toebrengen, was nog niet geweten.
Amerikaanse onderzoekers zijn nu tot de vaststelling gekomen dat mensen die tijdens één nacht drie of meer doses ecstacy innemen, later de ziekte van Parkinson kunnen krijgen. Hun bevindingen staan vrijdag te lezen in het wetenschappelijke magazine Science.

De symptomen die het meest voorkomen bij xtc-gebruikers, zijn beven en een beperking van de bewegingsuitdrukkingen. Eerdere studies toonden reeds aan dat ecstacy het door de hersenstof serotonine gestuurde centrum voor emotionele controle beschadigt en blijvende schade kan toebrengen.

Nieuw zijn de onderzoeken die de Amerikaanse onderzoekers over het effect van de drug op dopamine uitvoerden, de stof die ervoor zorgt dat er binnen het centrale zenuwstelsel boodschappen worden doorgestuurd. Aangezien de aanmaak van de stof in de loop van een mensenleven afneemt, kan één xtc-roes op jonge leeftijd volstaan om de zenuwcellen te beschadigen. Dat kan eventueel tot Parkinson leiden.