Tuinproblemen opgelost

OLEANDERHoe en wanneer mag ik mijn oleander snoeien? Het is een grote plant van tien jaar oud. Nadat hij twee zomers lang wel knoppen kreeg maar niet bloeide, hebben wij hem vorig jaar niet gesnoeid, enkel de verdroogde bloemknoppen verwijderd. Dit jaar was hij overladen met heel zware trossen bloemen die neigen tot op de grond. De bloemtrossen zijn nu uitgebloeid maar er zijn nieuwe opstaande scheuten met bloemknopjes gereed om open te komen. Marcel Van Deun, Westmalle
BR>
Het gaat hier om een Nerium oleander, een plant die een paar meter hoog wordt,wintergroen is en bij ons overwintert bij een temperatuur van twee tot twaalf graden. Als hij veel licht krijgt en regelmatig wordt gelucht (alles openzetten) is er minder kans op aantastingen. Je mag de uitgebloeide bloemtrossen afknippen, van de nieuwe blijf je af.

De oleander verdraagt een drastische snoei aan het eind van de winter.Vormsnoei voorkomt dat hij alle kanten opgroeit. Oude en eventueel minder goed ontwikkelde takken mogen worden weggenomen.Takken die vorig jaar bloeiden, mag je voor tweederde inkorten.

De oleander is onvoorstelbaar giftig, vooral de bladeren maar ook de bloemen en de bast. De werking van de giftige stoffen (hartglycosiden) is vergelijkbaar met die van vingerhoedskruid. Eén blad kan een volwassene doden. Er zouden ooit ernstige besmettingen geweest zijn door water van een put in de buurt van een oleander. Kinderen die melk drinken van een koe die oleanderblaadjes heeft gegeten, zouden ziek worden en vogels die zich tegoed doen aan rupsen van de oleanderpijlstaartvlinder sterven. Het wordt afgeraden een braadspit in oleanderhout te gebruiken.

HORTENSIAOnze mooie rode hortensia’s hebben jaarlijks de neiging stilaan van kleur te veranderen en blauwachtig te worden. Wij houden ze liever rood. Kan dat? Zo ja, hoe? Michel Verset

Liefhebbers van hortensia’s kiezen meestal bewust voor rood of blauw. Dikwijls wordt de kleur iets tussen de twee en dat is niet de bedoeling. In een zuur milieu (laag pH), turf en afgevallen bladeren bijvoorbeeld, krijg je blauwe bloemen. Je kan aluin toevoegen. Wie voor rode hortensia’s kiest, heeft een basisch milieu (hoog pH) nodig. Eventueel kalk toevoegen.

Johan Possemiers,wetenschappelijk medewerker van het Arboretum Kalmthout, zoekt een oplossing voor uw tuinvragen.