Kweek je eigen druiven

Print
ALLONSIUS “Ik ben bekeerd van blauw naar groen”, lacht Valère Allonsius (foto Dirk Kerstens), in een vorig leven rijkswachtofficier en commandant van de provincie Antwerpen.
BR> “De dag na de viering van mijn pensioen kocht ik een spade en een riek en ik begon met de teelt van alle mogelijke soorten fruit. Druiven vind ik persoonlijk bijzonder boeiend omdat de kennis van de teelt het verst gevorderd en degelijk geijkt is. In tegenstelling tot die van appelaars bijvoorbeeld, waar kenners steeds weer over in discussie gaan.”

Valère is dé fruitspecialist van de Koninklijke Tuin- en Landbouwmaatschappij van Antwerpen. “Misschien erfde ik mijn liefde voor fruit wel van mijn grootvader die met paard en kar fruit opkocht in het land van Waas. Via Antwerpen werd het naar Engeland verscheept. Maar ook de manier waarop rijkswachters van landelijke kazernes, die dikwijls als monniken leefden, zelf hun groenten en fruit kweekten, heeft me steeds geboeid.”

Als je fruit begint te kweken, start je volgens Valère een nieuwe natuurlijke voedselketen op. Een wereld van natuurwetten gaat voor je open en je doet een schat aan kennis op over bodem, klimaat, nuttige en vijandige schimmels, insecten en zoogdieren. Kortom,je integreert in de natuur.

DRUIVENTROSValère: “Bovendien heeft het allerlekkerste fruit, en dat geldt zeker ook voor druiven, de kans gekregen aan de boom of struik te rijpen. En niets smaakt uiteraard beter dan een variëteit die je zelf uitkoos. Ook het sap en de wijn van zelfgekweekte druiven zijn zeker niet te versmaden. En wist je dat je druiventrossen tot drie maanden heerlijk fris kan houden door het hout waarop de steel zit in een fles met water en suiker te plaatsen?”

Boskoop Glory

Zelf koos Valère Boskoop Glory voor zijn voorgevel, een kruising tussen een Amerikaans en een inheems ras.De druif heeft een aparte smaak, zoet maar met een lichte, wilde foxysmaak. Als kruising tussen het amper ingesneden blad van de Amerikaanse Labrusca en het sterk ingesneden “peterselieblad” van de Europese Vinifera is het blad van de Boskoop Glory licht ingesneden.

In zijn zelfgebouwde serre teelt Valère onder meer de Frankenthal, die met opvallend ferme trossen prijkt. De Frankenthal is een bijzonder fijne druif met een dun velletje, sappig zoet en de lievelingsdruif van onze voorouders. Valère:“In een serre in Engeland werd in de 18de eeuw een druivelaar geplant die jaarlijks 400 kilo druiven opleverde. De legende wil dat er om de paar jaar aan de voet van de druivelaar een dood paard werd begraven, prima als bloedmeel, beendermeel en fosfor...”

Op vraag van zijn kleinkinderen die het prutsen met druivenpitten vervelend vinden (te veel pitten doorslikken is niet aan te raden) begon Valère met de teelt van pitloze druiven.

“Het gaat om druivenrassen uit Amerika en Australië en al vlug merkte ik dat de klassieke teeltwijze geen bevredigende resultaten opleverde.Terwijl klassieke druiven zelf-fertiel zijn, doen pitloze rassen het moeilijker als het over voortplanting gaat. Soms is handbestuiving noodzakelijk.Verder wordt er onder meer ook anders gesnoeid.”

Wie meer wil weten over het kweken van druiven kan vanaf 9 november in de orangerie van domein Vordenstein in Schoten een cursus voor beginners volgen. De lessen worden georganiseerd door de Ktlma. Info: 03-647.08.26 op dinsdag of donderdag.