Wielerbonden bevoegd voor bestraffing dopingzondaars

Print
De wielerbonden zijn vanaf 1 oktober officieel bevoegd voor tuchtprocedures tegen wielrenners in Vlaanderen. De Vlaamse gemeenschap erkent de interne tuchtregeling van de Vlaamse (WBV), Belgische (KBWB) en internationale wielerunie (UCI).
De federaties zullen voortaan als enige de bestraffing van een op doping betrapte wielrenner op zich nemen. De diensten van de Vlaamse gemeenschap mogen wel nog controles blijven uitvoeren.

De erkenning moet nog voor het wereldkampioenschap op 13 oktober in Zolder het juridische hiaat opvullen dat de voorbije maanden met de affaire VDB pijnlijk duidelijk werd gemaakt. Vandenbroucke werd nadat er bij hem thuis dopingproducten werden ontdekt, geschorst door de Belgische wielerbond. De advocaten van VDB stapten evenwel naar het internationaal sporttribunaal (TAS) in Lausanne, dat de schorsing vernietigde met het argument dat de KBWB niet bevoegd was. Vandenbroucke werd nadien door de disciplinaire raad van de Vlaamse gemeenschap voor zes maanden geschorst maar die straf is enkel geldig in Vlaanderen, zodat VDB elders kon blijven koersen.