Provincie geeft 28.000 euro voor herinrichting centra

Op voorstel van gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V) heeft de bestendige deputatie gisteren bijna 28.000 euro toegekend aan de gemeenten Alken, Lanaken en Wellen. Die gaan daarmee hun centrum aantrekkelijker maken.
De drie goedgekeurde projecten zijn:
Lanaken: De gemeente krijgt 12.400 euro om het winkelgedeelte van de Stationsstraat te verfraaien. Vooreerst wordt een licht- en geluidskabel aangelegd waardoor voor aangepaste verlichting en sfeermuziek kan worden gezorgd tijdens de openingsuren van de winkels. Voorts wordt het straatbeeld verfraaid met sierbomen en straatmeubilair. Met deze twee ingrepen die samen 47.340 euro kosten, hoopt de gemeente meer bezoekers aan te trekken.

Alken: In het voorjaar heeft het gemeentebestuur een onderzoek laten uitvoeren naar het handelsaanbod van Alken. 175 gezinnen werden naar hun aankoopgewoonten gepolst, de handelaars zelf kwamen ook aan het woord. De voornaamste conclusies was dat de middenstand weinig ruimte heeft en met een imagoprobleem kampt. Nadat het bestuur hiervoor eerder al een schijf van 3.137,5 euro provinciale steun kreeg, heeft de deputatie daar gisteren eenzelfde bedrag bovenop gedaan. Voor de aanleg van een grote pleinparking aan het kapittel (325.000 euro) heeft de gemeente ook provinciale steun gevraagd. Dat dossier loopt nog.

Wellen: De gemeente Wellen kreeg eerder al 12.400 euro provinciale middelen voor de volledige en grootschalige herinrichting van het centrum. Bedoeling is dat de Dorpsstraat wordt heringericht tot een klantvriendelijke winkelstraat, en dat de dorpskern wordt verschoven van het Kerkplein naar het gemeentehuis, dat een nieuw centrumplein met supermarkt krijgt. Het project kost 1,13 miljoen euro.