Botontkalking bij mannen is onderschat probleem

Print
Niet alleen vrouwen, maar ook heel wat mannen lijden aan osteoperose of botontkalking. Bovendien zijn de gevolgen van de ziekte zwaarder voor mannen. Het probleem is echter nog maar weinig bekend, waardoor mannen vaak te lang op de juiste behandeling moeten wachten.
Dat zei professor Jean-Marc Kaufman van het UZ Gent donderdag op een persconferentie over osteoperose. Botontkalking is een ouderdomsaandoening waarbij de botten stilaan afgebroken worden en de kans op breuken toeneemt. Zowat 1 op de 3 vrouwen na de menopauze lijdt aan botontkalking.

"Per leeftijdscategorie komt osteoperose bij vrouwen ongeveer twee keer zoveel voor als bij mannen: op zestigjarige leeftijd heeft 29 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen met de ziekte te kampen", legt Kaufman uit. "Maar een man van 65 loopt exact hetzelfde risico als een vrouw van 60", zo zegt hij.

"Doordat mannen de aandoening pas 5 à 6 jaar later krijgen dan vrouwen en minder lang leven, zijn er minder mannen die effectief aan de ziekte lijden. Maar ze hebben er evenveel kans toe. Bovendien zijn de gevolgen voor mannen bij breuken veel zwaarder dan voor vrouwen. Zo ligt de sterfte door verwikkelingen bij breuken bij hen 10 procent hoger. Bovendien blijken ze ook veel vaker dan vrouwen in een verzorgingsinstelling te moeten worden opgenomen."

" Van de 600.000 vrouwen met osteoperose worden er 420.000 niet behandeld, zo blijkt uit studies. "Bij mannen zal het percentage dus nog veel hoger liggen", aldus Kaufman. "Ook door gebrek aan kennis bij de artsen. Een cijfer voor mannen hebben we niet, want er wordt niet eens onderzoek naar verricht".