Hollywoodregisseurs in het geweer tegen "gekuiste" films

Print
Het Directors Guild of America (DGA), de beroepsvereniging van Hollywood-regisseurs, heeft bij een federale rechtbank in Denver klacht ingediend tegen bedrijven die met gebruik van gesofisticeerde elektronica video's en dvd's in "gekuiste versie" in omloop brengen - dat wil zeggen: ontdaan van seks, bloot, onnodig geacht geweld en vloeken.
Tot de films waarvan gekuiste versies in de videorekken staan, horen "Titanic" - waarbij in de piepkleine topless-scène de overigens kleine blote borsten van Kate Winslet een digitale bh hebben gekregen - , "Top Gun" zonder de liefdesscène, "Saving Private Ryan" exclusief de bloederige gevechtsscènes en "Mulholland Drive" minus de zwoele lesbische liefdesscène.

Snijden in een film is "ontoelaatbaar", stelde DGA-voorzitter Martha Coolidge in een communiqué. "Je kan niet zomaar veranderingen aanbrengen in een product, het dan doorverkopen onder zijn oorspronkelijke titel met de naam van de maker erop".

Een van de grote boosdoeners terzake is het bedrijf CleanFlicks, dat films opnieuw monteert ten behoeve van met name de conservatieve Mormonengemeenschap in Utah. CleanFlicks beschouwt het aanwenden van de censuurschaar als een door het 'first amendment', het recht op vrije meningsuiting, in de Grondwet verankerd recht.