Agalev wil zijn wagonnetje aan SP.A koppelen

Net zoals in Wallonië waar er een 'cordon solidaire' is tussen de PS en Ecolo, moet er ook in Vlaanderen een cordon solidaire komen tussen groenen en socialisten. Dat zegt Ludo Sannen, de fractieleider van Agalev in het Vlaams Parlement, in een gesprek met de redactie. Een kartellijst van SP.A en Agalev ziet Sannen dan weer niet zitten. Een mogelijk Limburgs experiment bij de volgende verkiezingen voor de Kamer is definitief van de baan.
Groenen en socialisten weten elkaar te vinden in Limburg. Hasselt stond als voorbeeld, daarna volgden andere gemeenten. In 2006 zullen nog meer gemeenten volgen en is een akkoord in de maak over een SP.A/Agalev-provincielijst.

Daaruit ontstond de idee om bij de volgende verkiezingen voor de Kamer, in principe in juni volgend jaar, ook uit te pakken met een SP.A/Agalev-kartellijst. Maar dat gaat niet door. De Agalev-top wil er niet van weten. De verklaring hiervoor, dixit Ludo Sannen, is dat Agalev en SP.A in feite een ander electoraat aanspreken en als progressieven meer stemmen halen door afzonderlijk naar de kiezer te trekken dan samen op één lijst. Dit neemt niet weg dat SP.A en Agalev ook veel gemeen hebben. En ook dat moeten ze aan de kiezer duidelijk maken, vindt Ludo Sannen, die in dit verband pleit voor een 'cordon solidaire' naar Waals voorbeeld.

Sannen: «Zoals PS en Ecolo moeten ook wij een gezamenlijk sociaal programma naar voren schuiven en aangeven dat we het samen zullen verdedigen. Op alle niveaus, in alle omstandigheden.» Dit houdt de facto in dat Agalev en SP.A, indien het cordon solidaire er komt, hun wagonnetjes aan elkaar koppelen.