Alcatel ontslaat 1.073 man

Het collectief ontslag voor 1.073 werknemers bij Alcatel Bell komt hard aan. De onderhuidse woede is merkbaar. Het bedrijf zegt "geen alternatief meer te hebben." In de komende weken wordt met de vakbonden onderhandeld over een sociaal plan. In de vestiging van Geel werd het werk neergelegd. "Wij zijn zwaar teleurgesteld", heet het bij de meeste werknemers.
Het Franse moederbedrijf van Alcatel Bell, Alcatel heeft het moeilijk. De neergang van de bestellingen op de telecommarkt zet het concern ertoe aan om af te slanken. In een zoveelste besparingsronde wil Parijs nog eens 23.000 mensen kwijt.

De Belgische vestigingen van Alcatel Bell betalen een zware tol. Verleden jaar werden al 700 werknemers afgedankt in Geel en Antwerpen. Nu volgen in een tweede golf nog eens 1.073 mensen. Het totale personeelsbestand van de telecomonderneming wordt daarmee verder afgebouwd tot nog maar 2.725 mensen.

De fabriek in Gent gaat dicht. In het beste geval wordt ze verkocht. In Geel wordt gesnoeid in de productie van ADSL-apparatuur, terwijl de aanmaak van de bekende telefooncentrales System 12 vanuit Antwerpen en Geel doorgeschoven wordt naar Duitsland.

Aan de poorten van het bedrijf laaiden de emoties donderdag hoog op. De werknemers zijn zwaar teleurgesteld. Er was ook woede en frustratie. De vakbondsafgevaardigden hielden het voorlopig bij enkele symbolische acties. "Wij hielden ons aan de wet en maakten de werknemers in een eerste fase onze intentie tot afslanking bekend", zei woordvoerdster Tru Lefevere. "Op 9 oktober zitten wij de eerste keer bijeen om te onderhandelen over de invulling van een sociaal plan."

Volgende week donderdag gaan de vakbonden hun leden ertoe oproepen om het werk gedurende twee uur neer te leggen. De staking zou over alle Europese vestigingen van Alcatel gevoerd worden.