VDB sluit Ronde van Polen af met vierde plaats

Wie Frank Vandenbroucke helemaal had afgeschreven, moet met de staart tussen de benen op zijn stappen terugkeren. VdB, eindelijk vrij van zorgen, sloot zondag de Ronde van Polen af met een vierde plaats na een paar opmerkelijke nummertjes. "Super van mij. Het had zelfs nóg beter gekund als de ploegmaats een handje hadden toegestoken", evalueert Frank zichzelf. "Het leek net de Vuelta van 1999. Zonder één dipje."
BR>
Het slotweekend van de Ronde van Polen mag model staan voor het ongeduld waarmee VdB aan de grote poort staat te trappelen. Zevende in de zaterdagrit, dezelfde stek zondagvoormiddag en derde in de afsluitende klimtijdrit. Een goednieuwsshow, kortom.

"Kan ik volledig beamen", klinkt een trotse VdB. "Ik ben enorm tevreden. Voor het eerst in tijden kwam ik aan de start van een rittenkoers en die werkte ik af zonder één dipje. Het leek de Vuelta van 1999 wel, weliswaar niet op hetzelfde niveau. Maar het is veelzeggend dat ik in de tijdrit van zondag na 1.300 km wedstrijd de man met de hamer kon afweren. Ik pakte de chronorace nochtans explosief aan, maar deelde hem goed in en hield veel betere klimmers als eindwinnaar Brochard en Virenque ver van mij af."

Conclusie?

"Dit is leuk voor mijn zelfvertrouwen, dat de voorbije jaren zware klappen incasseerde. Als ik een zware en snel gereden klus als deze - er werden gemiddelden van 45 tot 47 km/u gehaald - nu al zo makkelijk overleef, ziet het er goed uit. Het regende in Polen opgaven. Zie maar wat Rik Verbrugghe overkwam. Vergeet niet dat ook ik nog altijd aan opbouwen toe ben. Er blijft een eind te gaan, maar ik zette een héél grote stap vooruit."

Spijt dat je door je schorsing in België niet in aanmerking komt voor een selectie voor het WK?

"Daar wil ik niet meer aan denken. De situatie is wat ze is. Het voornaamste is dat ik vrij van zorgen ben en mij weer volop op de fiets kan concentreren. Dat is er toch aan te zien? Ik krijg elders kansen genoeg om mij te laten zien. Zaterdag in de Landenprijs, waar ik tegen specialisten als Bodrogi, Gontchar en Rich te kort zal schieten, zondag in Isbergues en daarna in de Coppa Sabatini, Ronde van Emilië, Milaan - Vignola en de vierdaagse Ronde van Lucca."