Twee paarden sterven in Endurance

Print
Bij de Wereldruiterspelen in het Spaanse Jerez de la Frontera zijn op het onderdeel Endurance twee paarden overleden. Eén daarvan bezweek na de wedstrijd. Endurance is een onderdeel waarbij paard en ruiter een afstand van 160 kilometer moeten afleggen.
BR>
Het ging om de dieren Sir Fire, bereden door een Spaanse amazone, en de uit de Verenigde Ababische Emiraten afkomstige Floyd. Het laatste paard stierf tijdens de laatste ronde van 40 kilometer. Een duidelijk aanwijsbare reden voor de incidenten was er volgens de organisatie niet. Beide paarden hadden een jarenlange ervaring in de discipline, voldaan aan de internationale selectievoorwaarden en doorstonden bovendien alle tussentijdse "vet-checks" zonder probleem.

Bij de uithoudingsproef zijn de laatste jaren veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is er een gedwongen stop na elke 40 kilometer. De paarden worden dan veterinair gekeurd en de combinaties zijn verplicht een half uur te rusten. Bovendien gaan de 30 minuten pas in op het moment dat de hartslag van het dier aan een bepaalde norm voldoet. De combinaties zijn bij het afleggen van de afstand doorgaans zo'n halve dag in touw.