Zomer op twee na warmste uit geschiedenis

Print
De zomer van dit jaar op het Noordelijk Halfrond was de op twee na warmste sinds het begin van de metingen in 1850. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten, zo liet Weerbureau HWS in het Nederlandse Soest dinsdag weten.
BR>
Het extreme weer van de afgelopen maanden had grote gevolgen. Verschillende regio's kregen een enorme hoeveelheid regen te verwerken. In Europa, Noordoost-India en Bangladesh kwamen mensen en dieren om door overstromingen, in China werd een grote watersnoodramp ternauwernood voorkomen.

Tegenover wateroverlast stond ernstige droogte met extreem hoge temperaturen, bijvoorbeeld in het midden en noordwesten van India en in delen van de Verenigde Staten. In grote delen van Afrika is het al langer droog en het einde is nog niet in zicht, waardoor er hongersnood heerst die in Ethiopië zes miljoen mensen treft en in Zuidoost-Afrika tien miljoen.

Wetenschappers hebben nog steeds moeite om aan te geven of de extremen in het weer het gevolg zijn van klimaatverandering, aldus HWS. De aanwijzingen daarvoor worden echter steeds duidelijker.