Robot stuit op verzegelde deur in piramide van Cheops

Print
CHEOPS
I>Een medewerkster aan het onderzoek bekijkt de videobeelden van de robot.

De piramide van Cheops heeft zijn geheim nog altijd niet prijsgegeven. Wetenschappers hadden gehoopt dat een robot het mysterie van de verborgen deur zou kunnen doorgronden, maar achter deze deur blijkt nog een verzegelde deur te zitten. Zahi Hawass, de directeur van de Egyptische Opperste Raad voor Oudheden, was laaiend enthousiast. "Nog een verzegelde deur (...) Dit is heel belangrijk", zei hij.

Het kostte vannacht (dinsdag) twee uur voordat de Pyramid Rover, een met een camera uitgeruste robot, zijn doel had bereikt en een gat in de geheime deur had geboord, waardoor de onderzoekers en met hen veel kijkers van Fox TV en National Geographic zicht kregen op nog een verzegelde deur. Het onderzoeksteam van de Egyptische Opperste Raad voor Oudheden, National Geographic en de firma die de robot heeft ontwikkeld, iRobot uit Boston, had de actie een jaar lang voorbereid.

De piramide van Cheops heet eigenlijk de Grote Piramide en werd 4.500 jaar geleden gebouwd in opdracht van Khufu, toen de heerser over Egypte. Deze Khufu, die ook Cheops werd genoemd, riep zich tijdens zijn leven uit tot zonnegod, een status die voorgaande farao's geloofden pas na hun dood te bereiken.