Eind 2004 wordt eerste experimentele Galileo satelliet gelanceerd

Print
Eind 2004 wordt een eerste experimentele satelliet van het Europese project voor satellietnavigatie Galileo gelanceerd. Hij moet begin 2005 operationeel zijn. Dit heeft projectdirecteur Xavier Benedicto maandag bekendgemaakt.
BR>
Na de experimentele lancering moeten er in 2006 nog eens vier kunstmanen de ruimte in gaan. Voor 2008, het jaar waarin Galileo helemaal operationeel moet worden, zijn er 26 stuks voorzien. Met in totaal dertig kunstmanen zal Galileo krachtiger zijn en betere prestaties leveren dan het Amerikaanse GPS dat 24 kunstmanen omvat, verzekerde Benedicto. "Wij zijn er zeker van dat gebruikers van GPS naar Galileo zullen overschakelen".

Met Galileo wil Europa, gegangmaakt door de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA, GPS en de Amerikaanse hegemonie inzake satellietnavigatie beconcurreren. Verantwoordelijken van het Europese project mikken op honderd miljoen gebruikers in 2010. Volgens Benedicto zal het systeem talrijke toepassingen hebben op alle soorten verkeer, meteorologie en milieubescherming.