Wetenschap vermoedt dat Aarde ooit ringen had

Print
Naar analogie van Saturnus zou ook de Planeet Aarde ringen hebben gehad. Mogelijk waren zij van invloed bij klimaatswijzigingen. Er zijn steeds meer gegronde aanwijzingen dat de Aarde allerhande inslagen van asteroïden en kometen heeft gekend. Verscheidene studies geven ook aan dat bij sommige inslagen materiaal de ruimte wordt geslingerd. Bij deze impacten ontstaan ringen van brokstukken rond de planeet.
 
Vertrekkende vanuit de groeiende overeenstemming over het feit dat inslagen van andere hemellichamen grote gevolgen voor het klimaat en leven op Aarde hebben gehad, vroegen de vorsers zich af andere impacts, dan de inslag die 65 miljoen jaar geleden de dinosaurussen zou hebben uitgeroeid, omvangrijke veranderingen in de atmosfeer kunnen hebben veroorzaakt.
 
Via simulering stelden ze vast dat een ring van brokstukken boven de Evenaar inderdaad een grondig effect op het klimaat kan veroorzaken. Daarop zocht het duo naar markante feiten in de geschiedenis die aan zo'n model konden beantwoorden. En het resultaat was een mogelijke inslag zowat 35 miljoen jaar geleden die een ring rond de Aarde kan hebben veroorzaakt. Die zou een afkoelende trend op onze planeet kunnen hebben instandgehouden.