Kamer: problemen met stemmachine van de baan

Print
De problemen met de stemmachine in de Kamer zijn van de baan. Het is nu alleen nog zoeken naar een nieuwe datum om te stemmen over de wetsvoorstellen die de kieswet hervormen. Dat heeft kamervoorzitter Herman De Croo dinsdag bekendgemaakt. Wellicht vindt de stemming ergens midden volgende week plaats. Technische mankementen met het vernieuwde stemsysteem zorgden vorige vrijdag in de Kamer voor de nodige chaos en heisa. Uiteindelijk werd rond 23.00 uur beslist de stemming over de kieshervorming uit te stellen.
BR>
De Croo legde dinsdag aan de verzamelde pers nog eens uit hoe het allemaal zover is kunnen komen. De modernisering van het stemsysteem, dat 435.000 euro kost, begon eind juli en diende eigenlijk pas tegen begin oktober klaar te zijn. Door de vervroegde zitting moesten de werken echter versneld worden. De Kamer gaf het Izegemse bedrijf Televic 40.000 euro extra en kreeg de verzekering dat de werken klaar zouden zijn.

Directeur onderzoek en ontwikkeling John Ghesquiere van Televic benadrukte dinsdag dat de korte tijdspanne niet toeliet om alle mogelijke tests en simulaties uit te voeren. Na onderzoek afgelopen weekend bleek dat te snel stemmen ervoor zorgde dat de centrale computer bepaalde commando's niet meer kon uitvoeren. Het probleem is volgens Ghesquiere ondertussen uit de wereld geholpen. Om er toch 100 procent zeker van te zijn dat alles werkt, trommelt de kamervoorzitter de komende dagen 150 personeelsleden op om het systeem nog eens uitgebreid te testen. "We gaan alle mogelijke stemmingen doen, zelfs met speciale meerderheden", stelde De Croo, die de testen deze keer persoonlijk wil leiden.