Plakkerige Pearl Jam voor journalisten

Print
De schrik zit er bij de muziekindustrie goed in. In de VS hebben muziekrecensenten de nieuwste van Pearl Jam reeds toegekregen, maar dan wel vastgeplakt in een discman, zo heeft Internetprovider Planet Internet (PI) dinsdag gemeld.
BR> Epic Recordings, platenmaatschappij van Pearl Jam, wil kost wat kost vermijden dat de nieuwste van Vedder en co. al op het Internet belandt alvorens hij in de winkel te krijgen is. Rockrecensenten worden nogal eens verdacht van het uitlekken van pre-releases, die dan vrijwel meteen op muziekuitwisselingsdiensten terechtkomen en natuurlijk gretig gedownload worden.

Epic denkt nu de oplossing gevonden te hebben: ze versturen de nieuwste van Pearl Jam vastgeplakt in een Sony Discman, waarvan ook het koptelefoontje vastgelijmd zit zodat het toestel niet op opname-apparatuur kan aangesloten worden.

Toch lijkt het systeem niet waterdicht te zijn. De Amerikaanse recensent Bart Blasengame van Details Magazine had reeds een makkelijke manier gevonden om de discman alsnog te openen en het schijfje in zijn stereo-installatie af te spelen. Deze man had overigens geen plannen om de CD in MP3-vorm op het net te gooien.

Behalve "Riot Act" van Pearl Jam zal ook de nieuwe plaat van Tori Amos op gelijkaardige manier bij recensenten in de bus vallen. Bovendien blijkt deze methode niet écht nieuw te zijn: in 1997 zouden bepaalde recensie-exemplaren van Radiohead's OK Computer ook al vastgelijmd in een walkman opgestuurd zijn geweest.