Ingmar Bergman na 20 jaar weer achter de camera

Print
Na twintig jaar is de inmiddels 84-jarige Zweedse filmmaker Ingmar Bergman weer begonnen met filmen. Deze week zijn de opnamen van "Saraband" van start gegaan, een twee uur durende film naar Bergmans eigen draaiboek. De opnamen moeten half november zijn afgerond.
BR>
Toen in 1983 het werk aan zijn film "Fanny och Alexander" klaar was, zei Bergman dat hij alleen nog boeken zou gaan schrijven en theaterstukken regisseren. Het komt er nu toch weer van. In die lange tussenperiode bleef hij wel werkzaam als scenarist, schrijver en directeur van het Zweedse nationale theater Dramaten in Stockholm, al leefde hij geïsoleerd op het Zweedse eiland Farö.

"Saraband" ("Sarabande", een plechtige oude Spaanse dans) is een vervolg op het klassieke relatiedrama "Szener ut en ektenskap" (Scènes uit een huwelijk) uit 1973. De karakters van toen ontmoeten elkaar nu, dertig jaar later. Dezelfde acteurs doen weer mee: de nu 79-jarige Erland Josephson en de 63-jarige Liv Ullman, Bergmans Noorse ex-vrouw. Zij worden bijgestaan door de Zweedse acteurs Börje Ahlstedt en Julia Dufvenius. De film zal volgend najaar al door de Zweedse televisie worden uitgezonden.

Bergman geldt als één van de belangrijkste regisseurs van de filmgeschiedenis. Met name zijn existentialistische films uit de jaren vijftig en begin van de jaren zestig - 'Det sjundet seglet' (Het zevende zegel), 'Smullstronstället' (Wilde Aardbeien) en 'De Maagdenbron' - zijn inmiddels gecanoniseerd. In 1997 werd Bergman door een schare internationaal bekende regisseurs uitgeroepen tot dé belangrijkste filmmaker van de 20ste eeuw en werd hij in Cannes bekroond met de "Palm der Gouden Palmen" voor zijn oeuvre.