Michelangelo's David wordt schoongemaakt

Print
DAVID
In Firenze zijn deskundigen begonnen met een grondige schoonmaakbeurt van 's werelds meest beroemde naakte jongeman: de David van Michelangelo. Voor de bijna 500 jaar oude Bijbelse koning, die onderdak heeft gevonden in een speciaal voor hem gereserveerde ruimte in de Galleria dell'Academia, gaat het om de eerste poetsbeurt sedert zijn verhuizing naar de Galleria in 1873.

Het meer dan vier meter hoge marmeren beeld van een staande jongeling zal de volgende zeven maanden van alle vuil, afzettingen en andere kwetsuren (zoals een in 1991 door een vandaal met een hamer beschadigde teen) worden bevrijd. Kostenplaatje: ongeveer 165.000 euro, nagenoeg volkomen gefinancierd door de Nederlandse kunstmaecenas Dreesman. Het publiek kan de restauratie dagelijks in het museum volgen.

Tot 1873 diende David, ondanks zijn verbluffende overwinning op Goliath, buiten te blijven staan. In 1512 werd de David beschadigd door een blikseminslag; in 1527 liep hij een kwetsuur aan de linkerarm op aangebracht door boze burgers die protesteerden tegen de terugkeer naar Firenze van de Medici-familie. Vandaag de dag staat nog slechts een kopie van het beeld op het centrale plein van de Toscaanse hoofdstad, de Piazza della Signoria.

Een opknapbeurt in het midden van de 19e eeuw liep uit op een klein drama. Een deel van het beeld raakte beschadigd doordat het met een chloorhoudend zuur werd schoongemaakt. Renaissancegenie Michelangelo Buonarroti werkte van 1501 tot 1503 aan het beeld dat uit één stuk marmer werd gehouwen. Ongeveer 1,2 miljoen mensen komen jaarlijks naar het museum om het kunstwerk te aanschouwen. De restauratie staat onder leiding van Agnese Parronchi, dochter van één van de meest vooraanstaande Michelangelo-deskundigen ter wereld.