Tom Lanoye vertaalt War Poets

MENENPOORT
Niemands Land, het boek met gedichten uit de Groote Oorlog dat zondagavond onder de Menenpoort in Ieper werd voorgesteld (foto), is voor vertaler-dichter Tom Lanoye meer dan een hommage aan War Poets als Wilfried Owen en Sigfried Sassoon. "Deze gedichten zijn een sleutel om de oorlogspropaganda die vandaag gevoerd wordt te ontmaskeren", aldus Lanoye.

'In Vlaamse velden klappen rozen open', de openingsfrase van John McCraes beroemde In Flanders Fields, werd door Jan Decleir met passende bas voorgedragen, voor een publiek dat na de Last Post was blijven wachten op Niemands Land. Veel volk, de 'Minister-van-Oostende' Vande Lanotte die z'n eega de hele avond liefdevol omarmde, opvallend veel jongeren ook. De literaire erfenis van Owen, Sassoon, McCrae maar ook Edmund Blunden, Robert Graves en - de enige vrouw - Margaret Postgate Cole is niet vergeefs.

"Wij hebben die literaire erfenis niet zelf", aldus Lanoye, die de gedichten vertaalde, bewerkte en hérwerkte naar z'n eigen idioom. Met dit als doel: de herinnering aan de oorlog, aan oorlogen, mag niet verloren gaan. "Dulce et decorum est pro patria mori, is Latijn," zei Lanoye. "'t Is goed en zoet te sterven voor het vaderland zegt dat gedicht. Aangezien we hier eigenlijk op Brits grondgebied staan en er alweer een oorlog dreigt aan te komen, draag ik dit gedicht graag op aan Tony Blair en George Bush." Applaus als appreciatie, applaus van angst en argwaan ook.

Hard en teder tegelijk, klonken Lanoyes gedichten. Door hemzelf met Jan Decleir en Josse De Pauw voorgedragen, enkel ontladen door muziek van de Koninklijke Harmonie Ypriana, troostend voor wonden van alle tijden. Het werd donker in Ieper, niemand had het gemerkt. Een kind van 2 werd moe en schreeuwde om haar bed. Ze wist niet waarom ze hier was, maar ooit mag ze Tom Lanoye dankbaar zijn voor Niemands Land. Hun namen leven voort, zegt de Menenpoort. Nu ook hun woorden.

Niemands Land van Tom Lanoye met foto's van Michiel Hendryckx en tekeningen van Dooreman, Prometheus, 90 blz., 25 euro