Leider van polygame kerk overleden

Print
De leider van de enige polygame kerk ter wereld, Rulon H. Jeffs, is maandag in St. George in Utah (Verenigde Staten) op 93-jarige leeftijd overleden. Hij laat negentien vrouwen, ruim zestig kinderen en honderden kleinkinderen achter.
BR>
Jeffs was de profeet en president van de Fundamentalistic Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, een afscheiding van de veel grotere Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, die al meer dan honderd jaar tegen polygamie is.

De Fundamentalistic Church telt ongeveer 10.000 leden in de Verenigde Staten en Canada. Daarvan wonen ongeveer 4000 in twee bij elkaar gelegen plaatsen, Colorado City in Arizona en Hilldale in Utah. Erg florissant is het leven er niet. In Colorado City krijgt 78 procent van de inwoners voedselbonnen tegen 18 procent in heel Arizona.

Er zijn twee kandidaten voor de opvolging van Jeffs: de 92-jarige bisschop Fred M. Jessop en de 45-jarige Warren S. Jeffs, één van de zonen van de overledene. De vorige keer dat er een opvolger diende aangewezen, was in 1986 na de dood van de profeet Leroy Johnson. Toen ontstond er een breuk in de kerk.

Jeffs, in 1909 in Salt Lake City geboren, werkte als accountant voor de staat Utah. In 1941 werd hij uit de officiële mormonenkerk gezet omdat hij net als zijn vader polygaam was. Hij werd schatrijk als financieel adviseur van dissidente mormonen. Hij zat in de raad van bestuur van verscheidene grote bedrijven.