VS gaan vaste doelen bestoken in Irak

Print
De Amerikaanse luchtmacht gaat voortaan vaste doelen en gebouwen van de Iraakse luchtafweer bestoken om daarmee grotere schade aan te richten. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld maandag aangegeven.
BR>
Boven het noordelijk en zuidelijk deel van Irak is een zogeheten 'no-fly-zone' van kracht. Iraakse gevechtsvliegtuigen mogen zich hier niet vertonen. De maatregel is genomen om de Koerden in het noorden en de sji'ieten in het zuiden van het land te beschermen tegen Iraakse luchtaanvallen.

De Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen die boven deze gebieden patrouilleren worden vaak door de Iraakse radar in het vizier genomen en vervolgens beschoten. De bemanningen van de toestellen, die dat onmiddellijk in de gaten hebben, bestoken vervolgens de Iraakse mobiele radar- en luchtafweerinstallaties.

De afgelopen jaren is dit nagenoeg een vast ritueel geworden. De Amerikanen hebben besloten hun taktiek te wijzigen, omdat de Irakezen een grotere bedreiging zijn geworden voor de Britse en Amerikaanse piloten. Volgens Rumsfeld is besloten tot een wijziging van de strategie omdat de Iraakse beschietingen doeltreffender zijn geworden.