Frankrijk pakt twee kopstukken van de ETA op

Print
De Franse politie heeft maandag in samenwerking met haar Spaanse collega's in Zuid-Frankrijk een man en een vrouw aangehouden die worden beschouwd als kopstukken van de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA.
BR>
De 35-jarige Juan Antonio Olarra Guridi en de 32-jarige Ainhoa Mugica werden in Talence bij Bordeaux aangehouden terwijl zij in een auto met vals kenteken reden, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van binnenlandse zaken. Met hen is ook een Franse vrouw aangehouden wier naam niet bekend is gemaakt. Het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken in Madrid noemde de aanhoudingen een belangrijke slag in de strijd tegen de ETA.

Olarra Guridi en Mugica behoorden volgens de Spaanse nationale radio van 1995 tot 1997 tot twee beruchte commando-eenheden van de ETA. Olarra Guridi zou de leiding over alle commando's hebben overgenomen nadat zijn voorganger Francisco Javier Garcia Gaztelu in februari 2001 werd opgepakt, eveneens in Frankrijk. Olarra Guridi wordt verdacht van de moord in 1996 op de voormalige voorzitter van het Spaanse constitutionele hof, Francisco Tomas y Valiente. Mugica zou betrokken zijn geweest bij een mislukte aanslag met een autobom in 1995 op de toenmalige oppositieleider en huidige premier van Spanje, José Maria Aznar. Zowel Olarra Guridi als Mugica staat op de officiële lijsten van internationaal gezochte terroristen van de Europese Unie en de Verenigde Staten.