Witte Huis gelooft Iraakse toegevingen niet

Print
Het Witte Huis heeft vannacht sceptisch gereageerd op het feit dat Irak opnieuw onvoorwaardelijk VN-wapeninspecteurs toelaat. "Dit is een tactische zet van Irak om een harde actie van de VN-Veiligheidsraad te omzeilen", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.
BR>
Washington blijft vasthouden aan een nieuwe VN-resolutie om Irak te dwingen tot een volledige ontwapening. De ervaringen van de voorbije jaren wijzen uit dat de beloften van Saddam Hoessein weinig waard waren, zei de woordvoerder. De Verenigde Staten hebben zich wel bereid getoond om met de VN mee te werken om Irak te ontwapenen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin heeft positief gereageerd op de beloften van Irak. Parijs heeft nu twijfels of er wel een nieuwe VN-resolutie moet komen. Wel moet volgens Frankrijk de internationale gemeenschap Saddam Hoessein aan zijn beloften houden.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov heeft al tevreden gereageerd. "Dankzij onze gezamenlijke inspanningen zijn we erin geslaagd om de dreiging van een oorlog af te wenden. We moeten nu op zoek naar een politieke oplossing voor het Iraakse probleem", aldus Ivanov.