Helft van Belgen heeft nog geen nieuwe nummerplaat

Over twee weken moet de voorkant van elke Belgische auto voorzien zijn van een reflecterende nummerplaat, maar ruim 40 procent van de Belgen heeft de nieuwe kentekenplaat nog altijd niet. Dat blijkt uit een schatting van Federauto. Wie vanaf 1 oktober niet in orde is, krijgt een boete van 52,5 euro. De reflecterende nummerplaat is verplicht voor de voorzijde van de wagen en op fietsendragers en aanhangwagens.
BR>
"Het is typisch Belgisch: wachten tot het laatste moment om in orde te zijn met de wet", zegt William Burls, juridisch adviseur bij Federauto, de Confederatie van de Autohandel en –reparatie. "Maar ook de onduidelijkheid rond de hele zaak heeft tot een afwachtende houding geleid."

Een Koninklijk Besluit van 21 juli 2001 voorzag 1 januari 2002 als invoeringsdatum, maar omdat het besluit te laat werd bekendgemaakt, kwam er uitstel tot 1 juli 2002. Na kritiek van de SP.A, dachten heel wat mensen dat de reflecterende nummerplaat niet meer moest. De verkoop viel zo goed als stil. Pas begin dit jaar legde een KB de datum definitief vast op 1 oktober 2002.