Donna Tartt neemt sterke start

Een half uur voor sluitingstijd zaterdagavond telde de computer van Fnac Antwerpen 109 verkochte exemplaren van De kleine vriend, het nieuwe boek van de Amerikaanse Donna Tartt. "Geen rijen aanschuivers, maar een zeer goede start", zegt Myriam Libert, verantwoordelijke boekhandel Fnac Antwerpen. De 641 andere in de winkel raakt ze kwijt, daar is ze gerust in.
BR>
"Ah, da's de nieuwe", hoor je geregeld wanneer potentiële kopers bij het binnenlopen niet anders kunnen dan kijken naar de indrukwekkende Tarttstand bij de ingang. Tartt is overal, bij de koppen van de boekenstands literatuur, op de boekenplanken. Het ene onheilspellende babypopoogje op de cover na het andere vult het volledige rek 'Nieuw, nuovo, new' dat tot voor kort geheel van Connie Palmen was.

An (30) en Luk (37) uit Antwerpen nemen tegelijk De kleine vriend vast. "Ik had een artikel in de krant gelezen ", zegt Luk, "Maar ik wist niet dat de nieuwe Tartt vanaf vandaag in de boekhandel lag."

Allebei hebben ze Tartts eerste monstersucces De verborgen geschiedenis gelezen, tien jaar geleden. "Een dikke klepper, maar heel tof", zegt An over Tartts campusroman. "Ik hou van de spanning van een Nicci French. Bij Tartt heerste die geheimzinnige sfeer van wat verborgen moest blijven aan de universiteit."

"Puur genieten", zegt Luk. "Misschien nemen we het boek nu mee, maar het kan netzogoed op de kerst- of nieuwjaarslijstjes komen. Zo ver zijn die dagen niet meer weg."

"De kleine vriend is een belangrijke titel, zegt Myriam Libert. "Een wereldprimeur. De Engelse versie volgt pas over een maand. Al is dat vaak moeilijk uit te leggen aan klanten. Vroeger was het: uitkomen in het Engels, verkoop van de rechten, vertaling. Nu gebeurt het dat de vertaling verschijnt voor het origineel, zoals nu."

Liefst 750 exemplaren van De kleine vriend heeft Myriam in de boekhandel in Antwerpen liggen. Voor een ander boek is dat gemiddeld 100. Bij het literatuurrek ligt inmiddels eenzelfde formaat van De verborgen geschiedenis, druk nummer.... veertig.