Rattenvergif in Chinees eethuis: tientallen doden

Print
Een voedselvergiftiging die aan tientallen mensen in het oosten van China het leven heeft gekost is vrijwel zeker veroorzaakt door rattengif, hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. Een voedingsmiddelenwinkel aan de rand van de oostelijke stad Nanjing is geïdentificeerd als bron van de vergiftiging. De politie verhoort momenteel de directeur van het bedrijf dat de vergiftigde waar heeft geleverd.
 
Volgens de kranten zijn ongeveer tweehonderd mensen ziek geworden na het eten van stengels, sesamkoekjes en kleefrijst. Onder de slachtoffers zijn veel migrant-arbeiders en leerlingen van een nabijgelegen kostschool wier ontbijt van de winkel wordt betrokken. Ook leraren en leerlingen van het Artillerie-instituut van Nanjing zijn ziek geworden.
 
Een woordvoerster van het gemeentebestuur van Nanjing sprak een krantenbericht tegen dat 41 mensen zijn omgekomen, maar wilde zelf geen dodental bekendmaken. De Chinese autoriteiten zijn nooit scheutig met nieuws dat de regering en de communistische partij in een negatief daglicht kan plaatsen. Nu er in november een belangrijk partijcongres wordt gehouden geldt dat nog sterker.
 
Volgens een krant in Hongkong, Ta Kung Pao, waren de schoolkinderen al na enkele happen van hun ontbijt in shock geraakt. Ze gaven slijm en bloed op en vielen bewusteloos op de grond. Een arts noemde het tegenover het Chinees Dagblad "ondraaglijk" om aan te zien hoe "kinderen voor mijn ogen sterven en hun ouders wanhopig huilen". De televisie toonde zondag een overvol ziekenhuis met twee of drie kinderen per bed en andere slachtoffers in de gangen.