Levende patiënt was bijna organen kwijt

Print
In de Isala Klinieken in het Nederlandse Zwolle is op het nippertje voorkomen dat de organen van een nog levende man zijn gebruikt voor transplantatie. Een 50-jarige man werd vorig weekend hersendood verklaard. Nadat de familie toestemming was gevraagd de organen van de man te mogen verwijderen, werd hij naar een gespecialiseerd ziekenhuis gebracht. Tijdens dat traject werd geconstateerd dat de patiënt nog in leven was.
De familie laat weten 'juridische stappen' te overwegen. De dochter, een studente geneeskunde, beaamt dat haar vader na een tweede infarct hersendood werd verklaard. In voorbereiding op de transplantatie hield men hem op de apparatuur aangesloten, om de organen goed te houden tot een chirurg ze kon verwijderen. Plotseling kreeg de familie thuis een telefoontje van de kliniek: papa was nog in leven. Hij lag wel in een diepe coma. Inmiddels is hij daaruit ontwaakt en is oogcontact mogelijk.

De kliniek spreekt van een 'misverstand'. «De overplaatsing van de patiënt was nodig wegens een tekort aan intensieve bedden, en niet om zijn organen te verwijderen,» klinkt het.