50 procent meer eerstejaars verpleegkunde

Print
De opleiding voor verpleger zit in de lift. Zowel de Katholieke Hogeschool Limburg als de Provinciale Hogeschool tellen voor die richting de helft meer inschrijvingen dan vorig jaar. Opvoeding, vroedkunde en architectuur zijn ook in trek, in tegenstelling tot kinesitherapie. Daar hebben ze een derde minder studenten.
Studenten weten dit jaar blijkbaar precies wat kiezen: een opleiding als verpleger. «We hebben in die richting 40 à 50% meer inschrijvingen dan vorig jaar,» zegt Lambert Gorissen van de Katholieke Hogeschool Limburg. «We weten zelf ook niet hoe dat komt. Er is immers al jaren een tekort aan verpleegkundigen. Misschien heeft de overheidscampagne wel geholpen, maar langs de andere kant zijn er altijd al campagnes geweest. De hele sociale sector doet het trouwens goed. Vroedkunde is plus 20%, bij opvoeders is het voorlopig plus 15%. De lerarenopleiding in het algemeen scoort ook goed, en vooral lichamelijke opvoeding is in trek.»

De Provinciale Hogeschool leidt eveneens verplegers op, en ook daar zijn de inschrijvingen een succes. «Ook bij ons is dat plus 50%. Bij die 90 eerstejaarsstudenten zit ook een tiental dat al een diploma als kinesist op zak heeft. Zij krijgen tijdens hun omscholing een loon uitbetaald. Een actie van de overheid om het aantal kinesisten te beperken, die dus blijkt te werken. Langs de andere kant betekent dat ook dat we nu een derde minder studenten in ons eerste jaar kinesitherapie hebben dan vorig jaar,» zegt Dirk Selis. «Architectuur en beeldende kunst lopen ook goed: plus 20%. Studenten uit Antwerpen en Nederland komen naar hier om voor architect te studeren, omdat we hen een goede begeleiding geven.» In de Hogeschool Limburg tekenen zich geen sterke stijgers of dalers af. Daar hebben ze geen opleiding verpleegkunde.