Nokia herziet omzetverwachting voor de vijfde keer dit jaar

Nokia, de grootste gsm-fabrikant ter wereld, heeft dinsdag voor de vijfde keer dit jaar zijn omzetverwachting naar beneden herzien. De verkoop zou in het derde kwartaal tussen de 7,1 en 7,4 miljard euro liggen, in plaats van de eerder vooropgestelde 7,2 à 7,6 miljard euro. De verkoop ligt daarmee echter nog steeds hoger dan de 7,05 miljard euro, die Nokia in dezelfde periode vorig jaar optekende. Bovendien zou de herziene omzet geen gevolgen hebben voor de winst van de groep.

Belga

De herziene omzet heeft te maken met een afnemende vraag naar gsm-netwerken. De meeste telecombedrijven kreunen immers onder de schulden en stellen hun investeringen in netwerken uit. In de gsm-markt, die nochtans ook krimpt, slaagt Nokia er wel in stand te houden. De lancering van een aantal nieuwe producten en een kostenbesparende operatie, hebben de concurrentiepositie van de Finse fabrikant verbeterd.

De aandelenmarkt reageerde dinsdag negatief op de dalende omzetverwachting. Het Nokia-aandeel verloor bijna 2 procent. Dit jaar halveerde de waarde van het aandeel. Maar desondanks doet Nokia het daarmee beter dan veel van zijn sectorgenoten. De telecomsector hoopt dat de vraag naar gsm's opnieuw zal toenemen met een aantal nieuwe toepassingen en trends, zoals de lancering van mobiele telefoons met gekleurde beeldschermen. Maar de hoop op een echte revolutie met de komst van het UMTS, de technologie die snel mobiel internet mogelijk maakt, lijkt niet langer realistisch.