Ruim vierhonderd Al-Qaidaverdachten in Pakistan opgepakt

Print
Pakistaanse veiligheidstroepen hebben de afgelopen maanden bij operaties in het grensgebied met Afghanistan ongeveer vierhonderd veronderstelde Al-Qaidaleden aangehouden. Bronnen van het Pakistaanse ministerie van binnenlandse zaken hebben dit dinsdag bekendgemaakt.
De meeste van de 402 arrestanten zijn afkomstig uit het Midden-Oosten en bevinden zich nu in Amerikaanse gevangenschap. Een onbekend aantal wordt vastgehouden door de Pakistaanse autoriteiten, aldus de zegslieden. Aangenomen wordt dat misschien wel duizenden Taliban en Al-Qaidaleden met behulp van Pakistaanse organisaties een toevlucht hebben gevonden in Pakistan.

Pakistaanse en Amerikaanse elitetroepen hebben gezamenlijk invallen gedaan in veronderstelde bolwerken en schuilplaatsen van Al-Qaida, speciaal in de afgelegen provincies die door de Amerikaanse autoriteiten worden omschreven als uitvalsbases voor vluchtelingen die zich willen hergroeperen. Onder de arrestanten is een van de belangrijkste medewerkers van Osama bin Laden, Abu Zubaydah, mogelijk de op twee na hoogste leider van Al-Qaida. Zubaydah raakte op 28 maart gewond bij een gezamenlijke Amerikaans-Pakistaanse operatie tegen een Al-Qaidaschuilplaats in de industriestad Faisalabad. Hij bevindt zich in Amerikaanse gevangenschap.

De Pakistaanse minister van binnenlandse zaken Moinuddin Haider hamerde er dinsdag op dat de arrestaties uitsluitend zijn verricht door de Pakistaanse autoriteiten en wees suggesties van de hand dat de Amerikanen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het in handen krijgen van Taliban en Al-Qaidaleden. "Militairen uit geen enkel land, ook niet Amerika, nemen deel aan de operaties tegen de terroristen", zei Haider. De Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf zei al eerder dat de aanhoudingen duidelijk maken dat de Pakistaanse autoriteiten in staat zijn Al-Qaideleden en Taliban te arresteren zonder dat Amerikaanse elitetroepen vanuit Afghanistan de grens behoeven over te steken. Aangenomen wordt echter dat een aantal Amerikaanse commando's actief is in Pakistan.

Maandag werden bij de grensplaats Miran Shah in het westelijke tribale gebied twee raketten afgevuurd die bij een gebouw belandden waarin mogelijk Amerkaanse militairen zijn gehuisvest. Volgens bronnen misten de projectielen doel en richtten ze geen schade aan.