Aanklagers sluiten eerste deel proces Milosevic af

Print
Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal hebben dinsdag het deel van het proces tegen Slobodan Milosevic dat Kosovo betreft, afgesloten. Ze lieten een militaire expert getuigen die zei dat de Joegoslavische president verantwoordelijk is voor de misdaden begaan door Servische eenheden in Kosovo in 1999.
Over twee weken wordt het proces voortgezet met de behandeling van de eerdere Balkanoorlogen in Kroatië en Bosnië in de periode 1991-95. Naast vijf aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo staat Milosevic terecht wegens 61 gevallen van genocide en oorlogsmisdaden in de andere oorlogen. Milosevic, die zijn eigen verdediging voert, mag zijn verhaal doen als de aanklagers de bewijzen omtrent de 66 aanklachten in alle drie de conflicten geheel gepresenteerd hebben. Naar verwachting zal dat in 2003 zijn.

Militair expert Philip Coo, de 124ste getuige, verklaarde dinsdag dat de commandostructuur van de Joegoslavische strijdkrachten "goed georganiseerd" was en dat er geen twijfel bestond dat Milosevic de verantwoordelijkheid droeg voor de Servische eenheden die moordend en plunderend door de Servische provincie Kosovo trokken.

Volgens de aanklagers is Milosevic verantwoordelijk voor honderden moorden en het verdrijven van zo'n 800.000 Kosovaren. Als president was Milosevic verantwoordelijk voor het voorkomen van oorlogsmisdaden en het bestraffen van eventuele daders. De aanklagers stellen dat de president in die taken tekort is geschoten. "Het commando over de strijdkrachten is in handen van de president van Joegoslavië", zo verklaarde Coo, die als onderzoeker voor de aanklagers werkt. "In de grondwet, wetten en de militaire doctrine van het land staat duidelijk dat het bevel begint op het presidentieel niveau."

Milosevic ontkent alle beschuldigingen en zegt dat het sturen van het leger en de politie naar Kosovo nodig was om "terroristen" van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) te verslaan. De doden zouden zijn gevallen door acties van het UCK of de NAVO-bombardementen.