'Fatah wil aanslagen in Israël verhinderen'

Print
De Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft dinsdag een brief verspreid waarin zij voor het eerst zegt aanslagen op burgers in Israël te willen verhinderen. Maar de beweging zegt zich te zullen blijven verzetten tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en de Gazastrook, wat lijkt te betekenen dat Israëliërs in die gebieden voor de Fatah-groep vogelvrij zijn.
Over het karakter van de brief heerst onduidelijkheid. Volgens sommige Fatah-functionarissen is de brief al verstuurd naar de regionale afdelingen, maar Hussein al-Sheikh, een Fatah-leider op de Westoever, zei dat het een kladversie is en dat het leiderschap van Fatah nog bedenkingen heeft over de tekst.

De Al-Aqsa-Martelarenbrigade, een militie die met Fatah verbonden is, heeft in de afgelopen twee jaar tientallen keren Israëliërs beschoten op de Westoever en in de Gazastrook. De organisatie heeft ook enkele aanslagen gepleegd in Israël zelf, hoewel Fatah-leiders zich daar tegen hadden uitgesproken.

In de brief zegt Fatah aanslagen op burgers in Israël af te wijzen "om het hogere nationale belang van het Palestijnse volk te bewaren en in overeenstemming met onze morele waarden en verdraagzame geloof".

De militante bewegingen Hamas en Islamitische Jihad gaan ook in Israël door met aanslagen. Een Israëlische regeringswoordvoerder noemde de afwijzing door Fatah van aanslagen alleen binnen Israël ontoereikend. "Aanslagen op onschuldige burgers zijn terrorisme, ongeacht waar ze gepleegd worden", zei Daniel Seaman.

De cellen van Fatah opereren relatief autonoom. Een kleine cel in de Westoeverstad Nablus zou een 15-jarige jongen hebben gerekruteerd voor een zelfmoordaanslag in Israël, zo hebben de ouders van de jongen van de Israëlische geheime dienst Shin Bet te horen gekregen.