Riess-Passer wil "rivaal" Haider als nieuwe FPÖ-leider

De Oostenrijkse vice-premier Susanne Riess-Passer, die ontslag heeft genomen als voorzitter van haar Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), heeft dinsdag haar rivaal in de rechts-extremistische partij, Jörg Haider, voorgesteld als haar opvolger aan de FPOe-top. Haider heeft die functie overigens jarenlang bekleed.

Belga

Voor Haider kiezen, zou een "goede en duidelijke beslissing zijn", aldus Riess-Passer. Zij had zondag, na een wekenlange machtsstrijd binnen de partij met diezelfde Haider, samen met twee andere FPÖ-ministers én de fractievoorzitter in de Nationalrat (het nationale parlement) haar ontslag aangeboden. De machtsstrijd behelsde het al dan niet overgaan tot belastingvermindering binnen de huidige legislatuur. Als gevolg van de ontslagen kondigde bondskanselier Wolfgang Schüssel van de conservatieve regeringspartner ÖVP vervroegde verkiezingen op 24 november aan.

Op het partijcongres van de FPOe, op 21 september, zal Riess-Passer naar eigen zeggen geen nieuw mandaat meer nastreven. De vraag is echter of Haider op het aanbod van zijn partijgenote ingaat: de Landeshauptmann van Karinthië heeft tot dusver een terugkeer aan de partijtop uitgesloten.