Zakenman verdacht van smokkel moslimextremisten

De Duitse politie heeft dinsdag in Sleeswijk-Holstein en Hamburg huiszoeking verricht bij vestigingen van een im- en exportbedrijf van een zakenman van Syrische afkomst. De man en zijn gezin worden verdacht van contacten met betrokkenen bij de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en zouden "als bijdrage aan de 'heilige oorlog"' moslimextremisten Duitsland hebben binnengesmokkeld en geld hebben gewit, maakte het federale openbaar ministerie in Karlsruhe bekend.

AP Ned

De zakenman, zijn echtgenote en hun twee zonen zijn aangehouden op verdenking van het opzetten van een criminele organisatie en worden verhoord. Vanwege de mogelijke vertakkingen naar het internationale terrorisme is het onderzoek in handen gelegd van de federale procureur-generaal, Kay Nehm. Het OM benadrukte dat de hoofdverdachte niet de Syriër Mamoun Darkazanli is, wiens bedrijf in Hamburg vorig jaar door de Amerikaanse regering werd bestempeld als een dekmantel voor terreur.

De huiszoekingen werden verricht bij kantoren en opslagplaatsen van de textielfirma's Tatari Design en Tatex Trading GmbH en de woningen van de eigenaar en diens zonen in Moordiek, Fitzbek en Neumünster. Ook het kantoor van de belastingadviseur van de eigenaar in Hamburg werd door de politie bezocht.

Volgens het OM is de verdenking tegen de zakenman en zijn gezin gewekt door "atypische" transacties die wezen op smokkelactiviteiten. De verdenking bestaat dat zij mensen smokkelden in opdracht van islamitische fundamentalisten die in verbinding stonden met de terreurorganisatie Al-Qaida.

De organisatie had een cel in Hamburg, waar drie van de vier piloten die bij de zelfmoordaanslagen van 11 september betrokken waren toe behoorden. Tot nog toe is maar één vermoedelijk lid van deze cel gearresteerd, de 28-jarige Marokkaan Mounir El Motassadeq. Drie andere leden worden internationaal gezocht.